Bespovratna sredstva za povećanje energetske učinkovitosti Vaše kuće

Objavio EUROTIM

8 kol, 2013 | Objave

"
energy-efficiency

Kako dobiti bespovratna sredstva za uređenje vaše obiteljske kuće?

Vlasnici obiteljskih kuća, sagrađenih legalno, mogu početi s pripremama za sudjelovanje na natječaju za dobivanje dijela bespovratnih sredstava za zamjenu vanjske stolarije, krova, uređenje fasade, povećanje učinkovitosti sustava grijanja i prozračivanja. Natječaj je raspisan na temelju Programa energetske obnove obiteljskih kuća koji je na prijedlog Ministarstva graditeljstva i Ministarstva zaštite okoliša i prirode donijela Vlada RH, a provodi ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je 26.03.2014. na svojoj web stranici “Javni poziv za prikupljanje ponuda jedinica lokalne i područne samouprave za neposredno sufinanciranje povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća”.

Programom se predviđa obnoviti 2000 obiteljskih kuća godišnje, a vrijednost ukupne godišnje investicije njihove obnove iznosi 207,5 milijuna kuna. Navedeni broj raspoređen je tako da se u svakoj županiji može sufinancirati godišnje 100 obiteljskih kuća. Osim Fonda koji sudjeluje sa 40 do 80 posto što ovisi o području na kojem se jedinica lokalne samouprave nalazi, županije, gradovi i općine moraju u svojim proračunima osigurati 2,5, 5 ili 10 posto vrijednosti investicije konkretne kuće.

Prema ovom modelu sufinanciranja građani ovisno u kojoj jedinici lokalne samouprave žive, mogu za mjere energetske učinkovitosti koje će provesti u svojim obiteljskim kućama dobiti bespovratnih 30 do 60 tisuća kuna.

Projektna dokumentacija

Kod prijave, vlasnik obiteljske kuće mora dostaviti potvrdu o prebivalištu, dokaz da je kuća legalna, da je spreman ulagati vlastita sredstva. Ako netko nije vlasnik (stanuje u kući oca), onda mu je potrebna suglasnost vlasnika. Pritom vlasnik mora biti član uže obitelji. Uz prijavu treba poslati i projektnu dokumentaciju ovjerenu od strane ovlaštenih inženjera te taj trošak u cijelosti pokriva vlasnik kuće.

Energetski certifikat morat će se izraditi nakon obavljenih radova, ali taj trošak spada u ukupne troškove projekta povećanja energetske učinkovitosti te će se u sklopu ukupnih troškova i sufinancirati.

Važno je napomenuti da će sva nabava materijala i svi obavljeni radovi morati biti potkrijepljeni računima.

Svjesni činjenice da se neće sve jedinice regionalne/lokalne samouprave javiti na javni poziv, Fond će, kako je i navedeno u Programu energetske obnove, pratiti regionalnu pokrivenost sufinanciranja građana preko ovog modela, pa će na područjima na kojima se županije, gradovi i općine ne uključe u provedbu Programa razmotriti provedbu pilot-projekta izravnog sufinanciranja građana.

Kako doći do bespovratnih sredstava za zamjenu vanjske stolarije?

Prvi korak, provjeriti ako Vaša županija, općina, grad ima otvoren natječaj za dodjeljivanje bespovratnih sredstava za zamjenu vanjske stolarije, obnove fasade, krova. Ukoliko je odgovor potvrdan onda slijedi drugi korak.
A drugi korak je poslati upit za vanjsku stolariju na mail adresu: prodaja@eurotim.com.hr, naša vrijedna ekipa napraviti će Vam ponudu koju ćete priložiti uz projektnu dokumentaciju.
Treći korak: predaja cjelokupne projektne dokumentacije i čekanje rezultata.
Četvrti korak, ukoliko Vaš projekat prođe potvrđujete ponudu i sljedi izrada energetski učinkovite vanjske stolarije.
Raspitajte se već danas kod Vaše jedinice regionalne/lokalne samouprave o stavkama navedenog natječaja.

Povezane objave

Autor

EUROTIM

Nudimo vam profesionalnu, certificiranu i kvalitetnu stolariju sa rješenjima za modernu i tradicionalnu arhitekturu, raznih dizajnerskih i tehničkih potreba. Kontaktirajte s punim povjerenjem!
Istražite poduzeće

Upoznajte naše poduzeće i temelje njegovog rada u više detalja. Veliku pozornost posvećujemo certificiranosti poslovanja.

Imate pitanje?

Imate specifičan upit ili projekt sa posebnim zahtjevima i uvjetima rada? Slobodno nas kontaktirajte i pronaći ćemo pravovaljano rješenje!

Naše usluge

Istražite usluge koje nudimo partnerima i klijentima sa dugogodišnjim iskustvom. Obratite nam se s potpunim povjerenjem.