pravi tim za vašu stolariju 

  • Hrvatski
  • Slovenščina
  • Italiano
  • English
Tel: +385 (0)52 691350 
Skype Me™!

Savjeti pri kupnji prozora

Kupovina prozora mora se isplatiti na dugi niz godina i dugoročne odluke moraju biti dobro promišljene. Prozori su važan građevni element koji utječe na izgled kuće i dobar ugođaj, zato budite precizni oko svih detalja prozora i vrata. Mnogi arhitekti složni su u tezi da je prozor jedan od najvažnijih, ali i najkreativnijih dijelova fasade. Neupitno je da su prozori svojom veličinom i oblikom u stanju i nagrditi i uljepšati izgled naše fasade i to je njihova osnovna vanjska uloga. Međutim kad se preselimo u unutrašnjost stanovanja započinju još bitnije uloge našeg prozora – naime,prozor kao funkcionalni element treba zadovoljiti puno zahtjeva – prozor je naš kontakt s vanjskim svijetom, mora nam omogućiti kvalitetno prozračivanje, dovoljno prirodne svjetlosti u stanu ili kraće - prozor nam mora omogućiti da se osjećamo sastavnim,ali zaštićenim dijelom okoline koja okružuje nas i naše stanovanje.
Prozor nas štiti od hladnoće, vrućine, kiše, snijega, buke, a u ekstremnim situacijama od vandalizma i vatre. Prema svemu rečenome možemo odgovorno tvrditi da je prozor puno više od popune zidnog otvora.
Stoga ćete u pogledu kupnje prozora i vrata sa sigurnošću dobiti najbolje savjete kod Eurotima.

Ukupni gubici kroz prozore iznose oko 50 posto toplinskih gubitaka zgrade, pa je jasno kolika je važnost energetski učinkovitih prozora u ukupnim energetskim potrebama zgrade. Gubici energije kroz prozore su obično i desetak puta veći od onih kroz zidove, stoga je preporuka za gradnju suvremene energetski učinkovite zgrade korištenje prozora s koeficijentom U manjim od 1,40 W/m2K. U skladu sa novim Tehničkim propisom, koeficijent prolaska topline za prozore i balkonska vrata može iznositi maksimalno U=1,80 W/m2K. Na starim zgradama koeficijent U prozora kreće se oko 3,00-3,50 W/m2K i više, europska zakonska regulativa propisuje sve niže i niže vrijednosti i one se danas najčešće kreću u rasponu od 1,40-1,80 W/m2K. Na suvremenim nisko energetskim i pasivnim kućama taj se koeficijent kreće između 0,80-1,40

ALUMINIJSKI PROZORSKI OKVIRI imaju veliku postojanost oblika, što je je od bitne važnosti kod velikih prozorskih okvira i veliku postojanost na vremenske utjecaje (npr. sol). Oni ne stare i laki su za održavanje. Aluminij ima veliku toplinsku vodljivost, tako je presudno njihovo unutarnje punjenje koje mora biti dobar toplinski izolator.

PLASTIČNI PROZORSKI OKVIRI imaju bolju toplinsku zaštitu od aluminijskih, cijena im je približno ista, ali imaju nešto manji vijek trajanja i nisu prihvatljivi sa ekološkog aspekta jer njihova proizvodnja i reciklaža zagađuju okoliš (zato što najčešće sadrže kadmij, omekšivače i sredstva za zaštitu od požara). No, prednost im je lako odražavanje u odnosu na drvene prozorske okvire.

IZO STAKLA
Kako bi smanjili toplinske gubitke, obični jednostruki prozori se zamjenjuju kvalitetnijim IZO staklima boljih izolacijskih svojstava. Izo staklo je stakleno tijelo sastavljeno od najmanje dvije staklene površine, a međuprostor je ispunjen suhim zrakom s točkom rošenja -30°C ili nekim drugim plinom, najčešće argonom, ksenonom ili kriptonom. Navedeni plinovi se stavljaju zbog smanjenja koeficijenta prolaza topline, odnosno kako bi smanjili toplinske gubitke kroz prozor.
Bitna svojstva izo stakala su : izolacija prolazu topline, utjecaj na prolaz svijetlosti, bistrina i čistoća stakala, pravilan odraz slike okoliša i da ne smije doći do rošenja u međuprostoru.

IZO STAKLO se sastoji od sljedećih dijelova:

a. staklo (npr. 2x4mm)
b. zrak ili plinsko punjenje
c. okvir
d. upijač vlage (molekularna zrnca)
e. unutarnje brtvilo, (butil 5g/m)
f. vanjsko brtvilo, 65-70ml/m

 
KVALITETA IZO STAKLA ovisi o svakom sastavnom dijelu izo stakla, o kvaliteti materijala i načinu izrade pojedinog dijela.
 

LOW E-STAKLA

Prema novom Tehničkom propisu o uštedi toplinske energije i toplinskoj zaštiti u zgradama, prozori s low-e staklima su obavezni u novim zgradama. Prozori s ovakvim staklima imaju koeficijente prijelaza topline oko 1,3 W/m2K što je svakako preporuka pri kupnji novih prozora prilikom renoviranja starih zgrada. Princip low-e stakala je da se na staklo nanese tanak sloj na bazi vanadijeva dioksida. Taj sloj u zimskim uvjetima potpuno propušta infracrvene zrake,a tijekom ljetnih mjeseci ponaša se poput filtra i spriječava prolaz toplinskog zračenja kroz staklo.

Kako pritom potpuno propušta svijetlost u nekim slučajevima prozoru ne treba nikakvo sjenilo. Kemijskim sastavom i postupkom nanošenja tog sloja na staklo unaprijed određuje granicu na kojoj filter postaje propusan, granica je podesiva između 0°C i 70°C. Uštede na energiji su znatne primjenom ovih stakala u grediteljstvu, a mogu dostići i do 50% energije za klimatizaciju. 

Prednost low-e stakla je i to da se može u proizvodnji mijenjanjem udjela nanešenih materijala proizvoditi staklo za točno određena klimatska područja. Razlika u cijeni običnog i pametnog stakla je 20%, no energetska bi ušteda mogla brzo nadoknaditi povećane troškove ulaganja.

Druga razina pametnih stakala zahtjeva još jedno svojstvo-samočišćenje. Nanese li se na staklo tanak sloj titanovog oksida, na površini će se odvijati redox-proces, pri čemu se organske nečistoće na površini stakla uglavnom razlažu na CO2 i vodu. Debljina sloja vanadijevog dioksida je oko 100 nanometara, a njegovo nanošenje na staklenu površinu tijekom proizvodnje stakla jamči mu jednak vijek trajanja. Sa stakla ga neće ukloniti nikakvi vremenski utjecaji, uništit ga može samo razbijanje stakla.

 

 

Kartično plaćanje